ჩვენი ექსპრეს-სიახლეები

„სად აჩქარებს მზესუმზირას ზეთს გაფუჭებას — შეცდომა, რომელსაც თითქმის ყველა უშვებს“

wpadmin კითხვის დრო: ~4 წთ
AD 728×90

თუ ადამიანი ხანდახან მაინც ამზადებს, მის სამზარეულოში აუცილებლად იქნება მზესუმზირას ზეთის ბოთლი. მრავალშვილიან ოჯახში პროდუქტს განსაკუთრებით სწრაფად მოიხმარენ შემწვარი კერძებისა თუ სალათების მოსამზადებლად. უმეტესობა ბოთლს ღუმელთან ტოვებს, რადგან ასე უფრო მოსახერხებელია, მაგრამ სწორია თუ არა მზესუმზირას ზეთის ასე შენახვა?

როგორც აღმოჩნდა, ეს პროდუქტი ძალიან მგრძნობიარეა გარემო პირობების მიმართ. ტემპერატურის ნებისმიერი უეცარი ცვლილება ან მზის სხივების მუდმივი ზემოქმედება გამოიწვევს ზეთის გაფუჭებას. ეს განსაკუთრებით ეხება ღია ბოთლებს. დაჟანგვა გავლენას მოახდენს არა მხოლოდ გემოზე, არამედ პროდუქტს სახიფათოს გახდის ორგანიზმისთვის.

ამის თავიდან ასაცილებლად, მოდით გავარკვიოთ, რომელი ადგილია საუკეთესო ზეთის შესანახად.

ტემპერატურის რეჟიმი დიდწილად დამოკიდებულია ზეთის ტიპზე. არარაფინირებული ზეთი უფრო კაპრიზულია. დაცული უნდა იყოს ზედმეტი სიცხისა და სინათლისგან და ინახება +10-დან +15 გრადუსამდე ტემპერატურაზე. რაფინირებულისგან განსხვავებით, რომელიც შეიძლება დარჩეს პლასტმასის ბოთლში, უმჯობესია ეს უკანასკნელი დაუყოვნებლივ ჩაასხათ შუშის ჭურჭელში

რაც შეეხება მაცივარს, ასევე არსებობს გარკვეული წესები. პირველ რიგში, ზეთის კონტეინერის შენახვა არ შეიძლება მაცივრის კარზე. ტემპერატურის მუდმივი ცვლილება გამოიწვევს იმას, რომ პროდუქტი გახდება მწარე და დაკარგავს თავის სასარგებლო თვისებებს. მეორეც, მოერიდეთ შუა თაროებს (ჩვეულებრივ ყველაზე ცივ ადგილს მაცივარში) და, რა თქმა უნდა, საყინულეს. საუკეთესო ვარიანტია ქვედა ან ზედა თაროები. ასევე შეგიძლიათ ბოთლი მოათავსოთ ხილისა და ბოსტნეულის შესანახ განყოფილებაში, თუმცა დარწმუნდით, რომ მჭიდროდ დაახურეთ თავსახური.

თუ ზეთის კონტეინერს გაზქურის მახლობლად კარადაში მოათავსებთ, მოემზადეთ პროდუქტის გადასაგდებად. ფაქტია, რომ სითბო გამოდის ღუმელიდან, რამაც შეიძლება გაზარდოს ტემპერატურა ღამის პერიოდში. უმჯობესია მზესუმზირას ზეთი უფრო შორეულ კარადაში ან საკუჭნაოში გადაიტანოთ. გახსოვდეთ, რომ მნიშვნელოვანია ბოთლის შიგთავსის დაცვა მზისგან. ეს შეიძლება გაკეთდეს მაშინაც კი, თუ ის ღია თაროზე დევს. ჩაასხით ზეთი მუქი შუშის კონტეინერში.არ არის სასურველი პროდუქტის მეტალის ნივთებში მოთავსება.

აქ მოცემულია რამდენიმე რჩევა, რომლებიც დაგეხმარებათ გაახანგრძლივოთ ზეთის შენახვის ვადა:

ჩაყარეთ ცოტაოდენი მარილი. 0,5 ლიტრი ზეთისთვის 0,5 სკ მარილი.

ბოთლში ჩაყარეთ ცოტაოდენი ხმელი ლობიო.

მოათავსეთ 2-3 დაფნის ფოთოლი. ისინი ასევე ხელს უწყობს ზეთის გემოს შენარჩუნებას.

გაზიარება:

მსგავსი სტატიები

საზოგადოება
“სიყვარულის ქალაქში… მაგრამ სად არის სიყვარული?!” – რას წერს ლიზა იასკო პარიზიდან
December 9, 2025
საზოგადოება
იმაზე მეტია ვიდრე ბევრი წარმოიდგენდა – ცნობილია ჯამურად რა თანხა გამოუმშავეს მერაბ დვალიშვილმა და პიოტრ იანმა
December 8, 2025
საზოგადოება
საშიში ცვლილებები ბავშვის ტვინში, რაზეც მშობელს ხშირად წარმოდგენაც არა აქვს – რა შედეგი დგება, როცა ბავშვის მთავარი გასართობი ეკრანია!
December 6, 2025
საზოგადოება
პირველკლასელთა რეგისტრაციას ახალი ეტაპი დაემატება – საყოველთაო რეგისტრაციამდე ბავშვის საცხოვრებელი ადგილის პრინციპით დარეგისტრირება იქნება შესაძლებელი
December 5, 2025