კარალიოკი შემოდგომა-ზამთრის სეზონის ერთ-ერთი ყველაზე გემრიელი და სასარგებლო საჩუქარია.
ეს ტკბილი, ნარინჯისფერი ნაყოფი მდიდარია ვიტამინებით, მინერალებითა და ბოჭკოთი.
განვიხილოთ, რა გავლენას ახდენს ორგანიზმზე მისი ზომიერი, ყოველდღიური მოხმარება (2-3 ცალი) და რა არის მისი ძირითადი კვებითი ღირებულება.
კარალიოკის კვებითი ღირებულება (დაახლოებით 100 გრამზე)
კარალიოკი არა მხოლოდ გემრიელია, არამედ დაბალანსებული საკვები ნივთიერებების წყაროცაა. საშუალო ზომის (დაახლოებით 170 გრამი) ნაყოფი დაახლოებით 120-130 კალორიას შეიცავს.
ნივთიერებარაოდენობა (100 გრ)სარგებელიკალორიადაახლოებით 70 კკალარის ენერგიის წყარონახშირწყლებიდაახლოებით 18.6 გძირითადად ბუნებრივი შაქრები (გლუკოზა, ფრუქტოზა)ბოჭკო (უჯრედისი)დაახლოებით 3.6 გხელს უწყობს საჭმლის მონელებასვიტამინი Cდაახლოებით 7.5 მგაძლიერებს იმუნიტეტს, არის ანტიოქსიდანტიპროვიტამინი A (ბეტა-კაროტინი)მაღალი დონეაუმჯობესებს მხედველობას, კანის ჯანმრთელობასკალიუმიდაახლოებით 160 მგარეგულირებს არტერიულ წნევას, ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობასმანგანუმისაშუალო დონემონაწილეობს ნივთიერებათა ცვლაში
ყოველდღიური სარგებელი (2-3 ცალი)
2-3 ცალი კარალიოკის ყოველდღიური მიღება მნიშვნელოვან წვლილს შეიტანს თქვენს ჯანმრთელობაში:
გულისა და სისხლძარღვების დაცვა
კარალიოკი კალიუმის და ანტიოქსიდანტების ბუნებრივი წყაროა. კალიუმი აუცილებელია სითხის ბალანსისა და არტერიული წნევის რეგულირებისთვის. რეგულარული მოხმარება ხელს უწყობს სისხლძარღვების ელასტიკურობის შენარჩუნებას და ამცირებს გულის დაავადებების რისკს.
იმუნიტეტის სტიმულირება
ნაყოფი მდიდარია C ვიტამინით, რომელიც უმნიშვნელოვანესია იმუნური სისტემის ფუნქციონირებისთვის. ის ასევე შეიცავს ბეტა-კაროტინს და სხვა ფიტონუტრიენტებს, რომლებიც მოქმედებენ როგორც ძლიერი ანტიოქსიდანტები, ებრძვიან თავისუფალ რადიკალებს და იცავენ უჯრედებს დაზიანებისგან.
საჭმლის მონელების გაუმჯობესება
ბოჭკოს (უჯრედისის) მაღალი შემცველობის წყალობით, კარალიოკი ხელს უწყობს ნაწლავების პერისტალტიკას. ეს არა მხოლოდ ებრძვის შეკრულობას, არამედ ხელს უწყობს ჯანსაღი მიკროფლორის შენარჩუნებას ნაწლავში.
მხედველობა და კანის ჯანმრთელობა
კარალიოკის მკვეთრი ნარინჯისფერი ფერი განპირობებულია ბეტა-კაროტინის მაღალი კონცენტრაციით. ეს ნივთიერება ორგანიზმში გარდაიქმნება A ვიტამინად, რომელიც სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანია კარგი მხედველობის, განსაკუთრებით ღამის ხედვის, და კანის რეგენერაციისთვის.
სიფრთხილის ზომები და რისკები
მიუხედავად იმისა, რომ კარალიოკი უაღრესად სასარგებლოა, 2-3 ცალის ყოველდღიური მიღებისას გასათვალისწინებელია შემდეგი:
შაქრის შემცველობა: კარალიოკი ბუნებრივი შაქრების წყაროა. თუ დიაბეტით ხართ დაავადებული, აუცილებელია მისი რაოდენობა მკაცრად გააკონტროლოთ და შეათანხმოთ ენდოკრინოლოგთან, რათა თავიდან აიცილოთ სისხლში შაქრის დონის მკვეთრი ცვლილება.
ტანინები: მიუხედავად იმისა, რომ კარალიოკი (მწიფე) ნაკლებად მწკლარტეა, ვიდრე ხურმის სხვა სახეობები, დაუმწიფებელი ნაყოფის შემთხვევაში ტანინებმა შეიძლება გამოიწვიოს დროებითი შეკრულობა. ამიტომ, ყოველთვის მიირთვით მხოლოდ მწიფე ნაყოფი.
კალორიულობა: რადგანაც ერთი ნაყოფი საშუალოდ 100-130 კალორიას შეიცავს, 2-3 ცალის მიღება დამატებით 200-400 კალორიაა. თუ წონაში კლებას ცდილობთ, ეს კალორიები უნდა გაითვალისწინოთ თქვენს დღიურ რაციონში.
ჯანმრთელი ადამიანისთვის, დღეში 2-3 ცალი მწიფე კარალიოკის რეგულარული მიღება არის შესანიშნავი გზა ორგანიზმის გასამდიდრებლად სასარგებლო ვიტამინებით, ბოჭკოთი და ანტიოქსიდანტებით. ის წარმოადგენს გემრიელ და ჯანსაღ ალტერნატივას ხელოვნური ტკბილეულისთვის. მთავარია, როგორც ნებისმიერი პროდუქტის შემთხვევაში, შევინარჩუნოთ ზომიერება და ყურადღება მივაქციოთ ორგანიზმის ინდივიდუალურ რეაქციას.